top of page
viber_image_2020-05-13_18-01-34.png

Aerosolni generatori

Namena

Aerosolni generatori su namenjeni za prostorno gašenje požara klase A, B, C i E (gorenje čvrstih materija koje nije praćeno tinjanjem, zapaljivih tečnosti i materijala koji se tope zagrevanjem, zapaljivih gasova, električne opreme pod naponom do 10 000V). Primenjuju se u transportnim sredstvima (motornom i prtljažnom odseku): automobilima, kamionima, brodovima, autobusima i lokomotivama; skladištima lakozapaljivih tečnosti i premaznih materijala; garažama; skladištima matertijalnih vrednosti; elektro aparaturama; elektro i razvodnim ormarima; kablovskim kanalima i sl. U transportnim sredstvima se primenjuju u sastavu automatskog uređaja aerosolnog gašenje požara.

Princip rada generatora

Princip rada generatora se zasniva na vatrogasnim svojstvima aerosolnih čestica, koje se oslobađaju pri termičkoj razgradnji aerosolnog elementa. Veličina čestica aerosola je nekoliko mikrona, što obezbeđuje njihovo dugotrajno zadržavanje u vazduhu čime se postiže efekat prostornog gašenja. Prekid lančanih reakcija gorenja nastupa kada se dostigne neophodna koncentracija aerosola u prostoru koji se štiti.

 

Konstrukcija i sastav generatora

Funkcionalno generator se sastoji iz metalnog kućišta u kome su smešteni čvrsti aerosolobrazujući element, komora za sagorevanje, element za apsorpciju toplote i uređaj za aktiviranje. Aktiviranje generatora se može izvesti na tri načina:

-pomoću termoosetljivog štapina,

-električnom strujom napona 12 - 36V i jačine 2A.

-automatskim aktiviranjem izlaganju toploti.

Pri paljenju štapina ili dovođenju električnog impulsa ili aktiviranjem ručnog mehanizma dolazi do termičke razgradnje aerosolnog elementa. Pri tome se stvaraju soli i oksidi alkalnih metala koji u obliku veoma sitnih čestica prolaze kroz komoru za hlađenje, gde im se apsorbuje toplota i kao hladan aerosol kroz membranu izlaze u prostor koji se štiti.

Za sva ostala pitanja molimo Vas da nas kontaktirate

bottom of page